Elephant sighted at Wish Park

Posted on

2016-10-17-15-35-14Architectural collaborative Threshold, Friends of Wish Park and Brighton & Hove City Council are pleased to announce The Wish Park Elephant – a new sculptural shelter designed and built at Wish Park for the use of children and families who use the play area.

The new structure has been designed in honour of an elephant said to be buried in the park. It is believed the elephant – part of a travelling circus – sadly died there and was laid to rest in the grounds. The design by Brighton architects Chalk Architecture, led by Paul Nicholson, Jeremy Diaper and Joe Giddings represents the rib cage bones of the animal and provides a welcome shelter and seating.

The eye-catching construction includes glulam wooden ‘ribs’ – a strong, light, durable material – and is partially clad with recycled pier decking, which are also used for the bench. Covering the structure is a series of haiku-type and two-word kenning poems about elephants, laser-etched directly into the wood. The poems were written by the children who use the playground and designed by local designer Richard Wolfströme who ran workshops with the young people to harvest the original material.

A truly collaborative community project, the work involved Friends of Wish Park, members of the community and Brighton & Hove City Council.

Councillor Gill Mitchell, chair of Brighton & Hove City Council’s environment committee said: “This new sculpture will be a very popular addition to Wish Park, providing much needed seating and shelter. It’s lovely to see how the whole community has got involved to help design the shelter and keep the Wish Park elephant legend alive.”

The official opening will take place on Saturday 29 October at 12 noon – all are welcome!

Credits and for more information:

In collaboration with Friends of Wish Park (www.wishparty.wordpress.com) and Brighton & Hove City Council (www.brighton-hove.gov.uk)

Design: Chalk Architecture (www.chalkarchitecture.com)

Workshops and narrative design: Richard Wolfströme (www.richardwolfstrome.com) as team members of the Threshold Collective

Structural engineering: QED Structures (www.qedstructure.co.uk)

Construction: R J Dance and Aaron Robertson (www.rjdance.co.uk)

Funding: Brighton & Hove City Council, Nuffield Hospital (www.nuffieldhealth.com) and developer contributions

Photography: Jim Stephenson (www.clickclickjim.com) also part of the Threshold Collective

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s